◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Jurnalismul, riscant și instabil financiar, cere curaj și sacrificiu

Zeci de jurnalişti canadieni au fost disponibilizaţi în ultima perioadă, deoarece site-urile de ştiri HuffPost au fost închise. Și Bell Media Inc. A concediat sute de reporteri și redactori.
Nu este nimic neobișnuit – din păcate, jurnalismul este de multă vreme o profesie considerată riscantă, nesigură financiar, în care reducerea de personalul și concedierile sunt aproape de rutină. Analizând interviurile luate unui număr de peste 100 de jurnaliști, Erin Reid, profesor la Universitatea McMaster, din Ontario, Canada, a constatat că lucrătorii din mass-media sunt sub o presiune constantă, orele de lucru sunt imprevizibile și dictate de ciclul de știri sau de cerințele editorilor. Jurnaliştii au descris, de asemenea, sentimentul permanent de îngrijorare că ar putea fi concediați dacă nu pot fi foarte mobili, pentru a acoperi evenimentele în timp real. „Aceste pretenții fac parte din ceea ce oamenii de știință au numit norma ideală a lucrătorului, mai precis așteptările că jurnaliștii buni să se dedice sarcinilor și să plaseze munca înaintea celorlalte părți ale vieții lor”, explică Reid.

Nesiguranță persistentă, sacrificarea vieții de familie
Majoritatea persoanelor intervievate au descris nesiguranța financiară persistentă și anxietatea cu privire la stabilitatea locurilor de muncă. Aproape toți participanții au fost disponibilizați cel puțin o dată. „Îmi aduc aminte de cazul unui jurnalist care relata că a fost concediat prin telefon, fără explicație. Jurnaliștii pe care i-am studiat s-au declarat prinși între solicitări intense pentru un angajament total și anxietate persistentă și insecuritate financiară, în condițiile precare ale muncii lor. Am constatat că ei mențin un echilibru dificil între aceste presiuni diferite, în cea mai mare parte făcându-se pe deplin disponibili pentru munca lor și sprijinindu-se pe familiile lor pentru a compensa golurile”, adaugă Reid.
Pe de altă parte, există și un eșantion de profesioniști media care au relatat despre faptulcă jurnalismul îi determin să sacrifice viața de familie – nu au copii sau un partener pe termen lung – din cauza cerințelor locului de muncă. Pentru unii, aceste decizii au fost conștiente, pentru alții, a fost un rezultat al exercitării profesiei. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *