default-logo

UZPR – REGAL DE CARTE LA „PALATUL BRATIANU”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Fundația Ion I. Brătianu organizează în perioada 30 martie – 2 aprilie  Salonul Cultural, ediția 2022, la Palatul Brătianu de pe Strada Visarion nr. 4, din București.

Evenimentul amintit – marca premium – aduce în atenția cititorilor peste 130 de titluri apărute în ultimul timp la Editura UZP, arătând dimensiunea creației membrilor UZPR, fiind prezente totodată și publicații apărute la alte edituri.

În prezența a peste 200 de participanți, prima zi a acestui eveniment de referință în viața culturală românească a debutat cu lansări de carte, o expoziție de pictură Iuliana Ștefan Gaga, retrospective Rudolf Schweitzer-Cumpăna și Tia Peltz, precum și momente artistice.

Palatul Brătianu este construit în anul 1896, fiind sediul Fundației Culturale Ion I.Brătianu, instituție ce găzduiește diverse activități culturale, precum lansări de carte, simpozioane, expoziții de pictură, sculptură, artă plastică și decorativă. Generațiile de Brătieni, caracterizate mereu prin patriotism și inimă curată, nu au cerut țării nimic pentru ei, ci cu toții au oferit tot ce au putut, până la jertfa supremă.  Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor, Independența de Stat a României și crearea Statului național-unitar la 1918 sunt câteva dintre marile realizări ale epocii contemporane, datorate și celebrei familii a Brătienilor.

Deschiderea a fost făcută de însuși cel mai mare urmaș în viaţă al Brătienilor, ilustrul Ion I. Brătianu, ce nu are nevoie de nicio prezentare. Vorbele domniei sale de deschidere au fost rostite cu intonație de bas, așa cum ne-a obișnuit la deschiderea evenimentelor de la Palatul Brătianu : „O, ce minune ! O, ce extaz ! C-am apucat clipa de azi!”. Împărtășindu-ne bucuria sa de a-i fi astăzi aproape, aşteptându-ne timp de doi ani, din cauza pandemiei, și-a exprimat speranța de a nu fi ultima noastră întâlnire.

În cuvântul său, domnul Brătianu a subliniat însemnătatea evenimentului, în contextul numeroaselor condiții obiective ce au restricționat anterior întâlniri sau evenimente culturale, mulțumind audienței pentru prezența sa la acest salon de carte, în care sunt expuse titluri diverse, aparținând unor autori prolifici, dar și unor debutanți, majoritatea apărând sub auspiciile Editurii UZP.

Au vorbit la inaugurare și pictor profesor Vergil-Cover Cojocaru, jurnalistul Miron Manega, scriitorul Geo Călăgăru, sculptorul Constantin Sinescu, Ambasador Iuliana Gorea Costin, scriitoarea Paula Romanescu, actorul Nicolae Jelescu de la Chișinău ce a dat glas poeziei „Scrisoare din Basarabia” a lui Grigore Vieru.

Gazda evenimentului, Ion I. Brătianu, a deschis  Salonul cu lansarea a trei cărți: „În așteptarea eternității”, „Seniorii literaturii noastre” și „Contribuția lui Ion C. Brătianu la revoluția pașoptistă din Țările Române și cugetările sale despre această revoluție”. Aceasta din urmă este o carte bilingvă (română-franceză), care a apărut la Paris la Editura Laumond și este expusă pentru prima dată în România, trezind un interes aparte celor prezenți.

Președintele UZPR, Sorin Stanciu, adresând cuvinte de apreciere la adresa domnului Ion I. Brătianu, care este alături de UZPR încă de la început, i-a înmânat acestuia diploma intitulată „Ghimpele de diamant”, pentru întreaga creație pamfletară încununată în volumul „În legitimă apărare”.

Remarcabilă este și lansarea câtorva dintre cărțile scriitorului Nicolae Rotaru, ce are în palmares 130 de titluri, toate apreciate laudativ de critică și de cei prezenți. În această primă zi de salon cultural al anului 2022, Domnul Nicolae Rotaru a primit elogiile publicului pentru cărțile intitulate  „Tetraevanghel. Cărți de școală cu poeme patogene” și „Să ne fie rușine!”, ambele apărute la Editura Fast Editing.

Evenimentul acesta prilejuiește, așadar, o amplă manifestare culturală, în cadrul căreia sunt prezentate cărți aparținând membrilor acestei largi uniuni de creație jurnalistică, precum și un valoros eșantion de titluri semnate de membri ai UZPR, Filiala Chișinău.

Prima zi a regalului de carte de la Palatul Brătianu a beneficiat de generoasa participare a sponsorului acestui salon: Hotel Michelangelo, str. Henri Coandă nr. 25, București.

Așteptăm cu mare interes și lansările programate în următoare zile ale regalului de carte, când vor fi printre noi Neagu Udroiu, Adrian Fetecău, Carol Roman, Ion Văduva, Mihai Milca și mulți alți jurnaliști și scriitori de seamă.

Tanța Tănăsescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*