◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Excesul de rețele sociale rupe utilizatorii de realitate

Oamenii care se uită cu prea mare atenție și pentru prea mult timp la telefoanele lor a devenit o scenă obișnuită în ultimul deceniu. Defilarea smartphone-ului este pur și simplu un mod de viață pentru zeci de milioane de persoane. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au investigat dacă oamenii au tendința de a se disocia în timp ce își folosesc telefoanele. Mai simplu spus, pierd cei ce stau prea mult pe rețelele de socializare evidența tuturor celorlalte lucruri din viața lor în timp ce navighează prin lumea digitală?
Disocierea vine într-o varietate de forme, cum ar fi cea bazată pe traume sau varietăți mai cotidiene, asociate cu pierderea concentrării. „Disocierea se definește prin a fi complet absorbit de ceea ce faci. Dar oamenii realizează doar că s-au disociat din retrospectivă. Așa că, odată ce ieși din disociere, există uneori acest sentiment de – cum am ajuns aici? Doamne, cum au trecut 30 de minute? Am vrut doar să verific o notificare”, explică specialistul Amanda Baughan.
Pe parcursul perioadei de o lună, 42% dintre participanți fie au fost de acord, fie au fost puternic de acord cu declarația că navigarea a generat disociere cel puțin o dată.
Autorii studiului susțin că acest lucru nu se datorează lipsei de autocontrol a utilizatorilor. Platformele în sine nu au capacitatea de a maximiza temele de care le pasă oamenilor de fapt.
„Platformele de social media sunt concepute pentru a menține oamenii să deruleze. Când ne aflăm într-o stare disociativă, avem un sentiment diminuat de atenție, ceea ce ne face mai vulnerabili la aceste design-uri și pierdem noțiunea timpului. Aceste platforme trebuie să creeze o experiență de sfârșit de utilizare, astfel încât oamenii să se potrivească în ziua lor cu obiectivele lor de gestionare a timpului”, conchide Baughan.
Cercetătorii americani și-au prezentat studiul la conferința CHI 2022, din New Orleans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *