◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Marko Bela, declarație surprinzătoare în presa ungară: „Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult”

Marko Bela a oferit un interviu portalului maghiar www.24.hu, tradus in limba romana si publicat de G4media, in care a venit cu cateva răspunsuri, nu neapărat pe placul vecinilor de la Vest. Printre subiectele veșnic sensibile s-a aflat situația din Transilvania, iar răspunsul fostului lider, atunci când a fost întrebat dacă se mai așteaptă ca aceasta provincie istorica, a stârnit rumoare.

„Transilvania nu poate sa revină Ungariei, deoarece romanii sunt in majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci si ceva la suta maghiari si șaptezeci si ceva la suta romani. Situația este complicata si de faptul ca cei douăzeci si ceva la suta nu au o distribuție omogena, deoarece in estul Transilvaniei, in partea mai îndepărtată de granița ungara, in cele doua județe din Secuime se concentrează populația maghiara, acolo suntem prezenți in procent de șaptezeci – optzeci la suta, in alta parte suntem minoritari sau chiar o diaspora. Toate acestea, in sine, fac inutila aceasta amărăciune continua despre apartenența Transilvaniei”, a punctat Marko Bela.

Statut administrativ specific pentru Transilvania

Politicianul este de părere ca Transilvania ar trebui sa obțină un statut administrativ specific, referindu-se cel mai probabil la autonomie.

„Desigur, este un alt subiect faptul ca ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui sa se lupte”, a adăugat fostul lider UDMR.

El a comentat si afirmația ca, încă din anii 90 ar fi tradat interesele maghiarilor, când i-a trimis pe Borbely Laszlo, Frunda Gyorgy si Tokay Gyorgy, toți foști colegi de la UDMR, la o întâlnire secreta la Neptun, unde ar fi încheiat un pact in numele maghiarilor din Romania, cu reprezentanții puterii romanești.

„Treaba a fost atât de secreta ca bine-cunoscuta organizație americana Project on Ethnic Relations a anunțat in fata întregii lumi ca a organizat întâlnirea. Si anume, cu intenția nedisimulata sa pună la aceeași masa romanii si maghiarii din Romania, cu scopul de a preveni eventuale ulterioare conflicte interetnice. Desigur, cei care au fost împotriva participații UDMR in politica romana, ulterior au creat acea aparenta ca la Neptun noi am renunțat la nevoia noastră de autonomie”, a parat Bela.

„Romania e mai bine văzută la Bruxelles decât Ungaria”

Fostul lider a lăsat de înțeles ca se afla in relații reci cu premierul Ungariei, Viktor Orban, si a spus ca de când acesta se afla la putere, Ungaria a intrat într-un con de umbra la Bruxelles. In schimb, Romania, spune el, a devenit tot mai influenta in Uniunea Europeana. De asemenea, el s-a arătat îngrijorat si de faptul ca relațiile dintre cele doua tari, Romania si Ungaria, nu sunt dintre cele mai bune.

„Ma îngrijorează mai degrabă faptul ca relația dintre guvernul roman si cel maghiar s-a restrâns la minim. Si ma îngrijorează si faptul ca in timp ce influenta guvernului roman creste la Bruxelles, scade influenta conducerii ungare aflate într-o continua lupta cu Uniunea. In perioada schimbării de regim, considerarea Ungariei ca statul cu cel mai mare prestigiu in regiune, a dat un imbold imens afirmării intereselor maghiarilor din Transilvania. Romanii înșiși au privit Budapesta in acest fel, si nu a fost totuna pentru ei cum se exprima politica oficiala ungara despre Romania. In comparație, dacă astăzi la Bruxelles s-ar ivi un dezacord romano-maghiar, in foarte mare măsură, romanii ar primi dreptate”, a mai afirmat Marko Bela.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *